Himlens stjärnor leder nattens djur

Dyngbagge ovanpå boll av spillning. Vissa djur som är aktiva på natten använder stjärnhimlen och Vintergatan för att orientera sig och hitta rätt. Vid Lunds universitet finns några av de ledande forskarna på området. I en artikel redogör de för forskningen så här långt och vilka utmaningar de står inför.

Nytt studieverktyg inom evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter i Lund

Cochrane Sverige erbjuder en ny internetbaserad kurs i evidensbaserad hälso- och sjukvård för läkarstudenter. Från och med vårterminen 2018 används Cochrane lnteractive Learning (CIL) i läkarutbildningen på Lunds universitet.

Projektet – en illusion av handlingskraft

Mats Fred Projektformen har blivit allt vanligare som ett sätt att driva utveckling i offentlig sektor. Genom att starta projekt visar politiker och tjänstemän på handlingskraft, att de ”tänker utanför boxen” och gör något åt problematiska situationer. Nu disputerar statsvetaren Mats Fred med en avhandling som visar att projekt sällan leder till tänkta effekter. – Det plöjs ner stora summor i en förändringsform som den ordinarie verksamheten sällan får någon nytta av.

Stor satsning på miljövänligare solenergi

Järnmolekylen i fokus. Kemiprofessor Kenneth Wärnmark vid Lunds universitet får 35 miljoner kronor för ett forskningsprojekt om att använda järnmolekyler i utvecklingen av solceller och solbränsle. Satsningen syftar till att få fram billigare och miljövänligare material som kan fånga in solens energi.

Mångmiljoninvestering i nytt strålrör på Max IV

MAX IV Nyligen tillkännagavs att Novo Nordisk Fonden beviljat 225 miljoner danska kronor till Lunds universitet för att bygga och driva MicroMAX, ett nytt strålrör till forskningsanläggningen Max IV i Lund. Strålröret blir ett av världens starkaste proteinmikroskop och ett viktigt verktyg för forskarna som studerar proteiner.

52 miljoner till cybersäkra städer och fabriker

Vårt uppkopplade samhälle ställer helt nya säkerhetskrav. Två nya forskningsprojekt ska se till att säkra staden och industrin från exempelvis IT-attacker. Foto: MostPhotos. I takt med att våra liv digitaliseras alltmer skärps säkerhetskraven på IT och mjukvara. Två nya forskningsprojekt ska se till att den uppkopplade industrin och den smarta staden blir lite säkrare.

Lunds universitet tecknar samarbetsavtal med Saab

Lunds universitet har skrivit under ett samarbetsavtal inom forskning, innovation och utbildning med försvars- och säkerhetsföretaget Saab.

Okänt språk har upptäckts i Sydostasien

Ett tidigare okänt språk har hittats på Malackahalvön av lingvister vid Lunds universitet. Språket har fått namnet jedek. – Att dokumentera utrotningshotade minoritetsspråk som jedek är viktigt då det ger nya insikter om mänsklig kognition och kultur, säger Joanne Yager, doktorand i allmän språkvetenskap.

Kina: 40 år av tillväxt till varje pris

Kinas ekonomiska utveckling har gått som tåget. Bild: Mostphotos Fyrtio år har gått sedan Kina öppnade sig mot omvärlden. Landet har genomgått en socioekonomisk tillväxt utan motstycke och den extremt snabba ekonomiska tillväxten har gjort landet till världens näst största ekonomi. Asienforskaren Nicholas Loubere kommenterar läget i Kina idag, 40 år efter reformen.

Hur IKEA:s grundare exporterade en särskild bild av Sverige – från sparsamhet till fika

Svensk sommar Sverige ligger i tiden just nu, och begrepp som ”lagom” och ”fika” används för att sälja allt från böcker till mode. Landet ses ofta som ett socialdemokratiskt mönsterland där människor är jämställda, rika och lyckliga. Med anledning av att möbeljätten IKEA:s grundare Ingvar Kamprad nyligen gick bort är det intressant att fundera över hur han och IKEA kan ha bidragit till att exportera den här Sverigebilden.

Presskontakter

Jonas Andersson