Partiklar av plast påverkar hjärnan och beteendet

Forskarna har hittat plast i hjärnvävnaden hos fiskar. Foto: Christer Brönmark. En ny studie från Lunds universitet visar att plastpartiklar i vattnet kan hamna i fiskars hjärnor. Plasten orsakar hjärnskador som sannolikt leder till fiskarnas rubbade beteenden.

Stamcellsforskare får miljonpris

Fernströmstiftelsens Stora Nordiska Pris – ett av de största medicinska forskningspriserna i Skandinavien – går i år till stamcellsforskaren Jonas Frisén.

Dumpade fågelfjädrar omvandlas till mat

Protein-shot i vardande: slakteriavfall innehåller massor av proteiner som kan bli ätbara med hjälp av bioteknik-forskarnas mikroorganismer. Foto från labbet: Kennet Ruona. Årligen dumpas miljontals ton fågelfjädrar från slakterier till ingen nytta. I framtiden kanske vi istället kan tillvarata proteinet i fjädrarna och äta upp dem. Forskare i bioteknik vid LTH har identifierat och förfinat en mikroorganism som förmår omvandla olika former av organiskt avfall till produkter för exempelvis mat, foder och kosmetika. Satsningen har nu fått finansiering för att omvandla fjädrar till djurfoder, men på sikt kanske de också hamnar på våra tallrikar.

Miljonregn till forskning om framgångssagor och skräckexempel från glesbygden

Stora klyftor mellan städerna och landsbygden, rika och fattiga, högutbildade och lågutbildade leder till missnöje och minskad samhörighet i samhället. Vissa glesbygdsregioner lyckas dock bättre än andra med att skapa tillväxt, trots liknande förutsättningar. För att ta reda på varför har forskare från fyra nordiska universitet fått 13 miljoner kronor till ett stort nordiskt forskningsprojekt.

Sylvia Schwaag Serger blir Lunds universitets prorektor

Sylvia Schwaag Serger får uppdraget som prorektor vid Lunds universitet. Det beslutade Universitetsstyrelsen på onsdagen. Hon tillträder uppdraget den 1 januari 2018. Schwaag Serger arbetar idag på Vinnova som internationellt ansvarig och är adjungerad professor vid Ekonomihögskolan i Lund.

Dryg miljard till MAX IV

Vetenskapsrådet tagit beslut om att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor. 1,1 miljarder av dessa går till MAXIV. Resten av satsningen går bland annat till finansiering av datorinfrastrukturen SNIC och databaser inom samhällsvetenskap och hälsa.

Lunds nya gymnasieskola får namn efter en lundastudent

Hedda Andersson var den första kvinna som tog studentexamen i Skåne och Sveriges andra kvinnliga läkare. Nu har utbildningsnämnden vid Lunds kommun beslutat att stadens nya gymnasieskola får namnet Hedda Anderssongymnasiet efter denna pionjär.

Lunds Fernströmpris till forskning om cancercellers samspel med omgivningen

Kristian Pietras Kristian Pietras, professor i molekylär medicin, har utsetts till Lunds universitets egen Fernströmpristagare. Han får priset för sin banbrytande forskning om samspelet mellan tumörceller och deras omgivning, vilket kan leda till nya behandlingar vid cancer.

Död kändis avslöjar urtida levnadssätt

Förstorad modell av Agnostus pisifomis. Foto: Esben Horn. Nu har en geologiprofessor från Lunds universitet tagit hjälp av en konstnär för att bildligt talat blåsa liv i en av vetenskapens mest kända fossila arter. Det trilobitliknande leddjuret levde i stor mängd i Skandinavien för en halv miljard år sedan. Idag ger den utdöda arten viktiga ledtrådar till vetenskapen på flera sätt.

Ny litteraturhistoria – om Lunds universitets betydelse för den svenska litteraturen

Bild på boken En lundensisk litteraturhistoria Esaias Tegnér och Lina Wolff, Majken Johansson och Hans Alfredson – vad har de gemensamt? Jo, Lunds universitet som litterär miljö. En ny stor litteraturhistoria drar linjer från 1600-talets lärde till dagens dynamiska universitet med egen författarskola.

Presskontakter

Jonas Andersson