Nya rön ska bidra till att förebygga typ 1-diabetes

Oralt insulin fördröjde insjuknande i typ 1-diabetes hos en del, men långt ifrån alla, visar en studie från TrialNet, världens största nätverk av mottagningar som screenar för typ 1-diabetes. – Resultatet ökar vår förståelse för varför inte alla utvecklar typ 1-diabetes på samma sätt, säger Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet och ansvarig för TrialNet:s mottagning i Malmö.

Laddade molekyler uppför sig paradoxalt

Mikael Lund och Giulio Tesei. Nu har kemiforskare upptäckt hur vissa små biomolekyler gör för att sätta sig fast vid varandra. Forskarnas studie ställer samtidigt gängse teori på ändan – paradoxalt nog tycks partiklar med samma elektriska laddning i detta fall dras till varandra istället för tvärtom. Resultaten kan få betydelse för utvecklingen av nya mediciner.

HLF-genen styr vårt långsiktiga immunförsvar

Blod En forskargrupp vid Lunds universitet har funnit att när genen HLF - som uttrycks i de ännu omogna blodcellerna - inte stängs ner i rätt tid, så leder det till att vårt långsiktiga immunförsvar inte kan bildas. Detta kan i sin tur vara ett förstadium till leukemi.

Forskarens hiss och diss av LED-lampor

Hillevi Hemphälä forskar om hur vi påverkas av olika slags belysningar och tipsar här vad man bör tänka på. Bild: Erik Andersson Vilka LED-lampor bör vi använda? Och hur farligt är egentligen flimmer? Belysningsforskaren Hillevi Hemphälä berättar vad man bör tänka på.

Fler barn och unga med obehandlade medfödda hjärtfel får vård på SUS

Petru Liuba Antalet patienter med obehandlade medfödda hjärtfel har ökat i Sverige och i andra västländer. Petru Liuba, barnkardiolog och överläkare på Skånes universitetssjukhus, SUS, samt docent vid Lunds universitet, vill genom en internationell workshop öka kunskapen om patienterna för kunna ge dem en bättre vård. Workshopen går av stapeln den 23 november i Lund.

Översvämningskonferens: så kan betongstäder bli svampstäder

Städer riskerar svämma över - men lösningar finns. En konferens i Lund samlar experter för att diskutera frågan. Bild: Johanna Sörensen. Att komma till rätta med hur städer bör hantera den ökande översvämningsrisken – till följd av ökade havsnivåer och fler hårdgjorda ytor – är en komplex historia. Därför arrangerar vattenforskare en konferens som samlar forskare och andra experter från Sverige och särskilt drabbade länder som Kina, Holland och Bangladesh.

Lunds nya hedersdoktorer i naturvetenskap

Peter Cederström och Anne Borg. Lunds universitet har utsett två nya hedersdoktorer inom naturvetenskap – en passionerad amatörgeolog i skånska Eslöv och en engagerad fysikprofessor i Norge.

Varmare klimat förändrar Skånes flora

Åkerrättika (Raphanus raphanistrum) En kartläggning av den vilda floran i Skåne visar att det är långt vanligare att arter minskar än att de ökar. Bland dem som trots allt ökar rör det sig i de allra flesta fall om invasiva arter som spridits av människor. Ett allt varmare klimat och förändringar i jordbruket lyfts fram som orsaker.

Arter i norr mer utsatta för klimatförändringar

damm och en flicksländelarv För första gången lägger forskare fram hypotesen att djur som lever i klimatzoner på behörigt avstånd från såväl polerna som tropikerna har störst nytta av att kunna acklimatisera sig till förändringar i klimatet. Resultaten går på tvärs med tidigare forskning på området.

Cancerfonden delar ut 77 miljoner kronor till Lunds universitet

Foto: Kennet Ruona Under tisdagen beslutade Cancerfondens forskningsnämnd vilka forskare som får anslag under nästa år. Det blir en rekordutdelning på 454 miljoner kronor som går till 502 forskningsprojekt, samt planeringsgrupper och forskarmånader för kliniskt verksamma. Avgörande resurser för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. 77,3 miljoner kronor, varav 31,65 miljoner kronor i nya beviljade anslag, går till forskning vid Lunds universitet.

Presskontakter

Jonas Andersson