Upptäckta proteiner hjälper bakterier att dela sig

De gula ringarna visar var bakterien Streptomyces venezuelae kommer att dela sig. Bilden består av två foton tagna med fluorescensmikroskop. Skalstrecket är fem tusendels millimeter. Foto: Sebastian Wasserstrom och Yusak Budi Susilo Forskare vid Lunds universitet har upptäckt två proteiner som bidrar till att bakterieceller delar sig. På sikt kan upptäckten underlätta utvecklingen av nya antibiotika som måste tas fram när resistensen ökar mot befintlig antibiotika.

Nybildat nätverk ska förmedla kunskap om högutbildade från Syrien

Företag söker nya medarbetare – ofta med ljus och lykta, men samtidigt är okunnigheten om utländska utbildningar fortsatt omfattande. Konsekvensen blir att välutbildade personer står utan jobb och företag går miste om konkurrensfördelar. Många av de personer som flytt från Syrien är högutbildade och har gedigen arbetslivserfarenhet i bagaget, men har ändå svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Barn med posttraumatisk stress kan botas effektivt på bara några timmar

Sean Perrin Ett par timmars behandling kan räcka för att bota barn och ungdomar med posttraumatiskt stressyndrom. Det visar ny forskning som forskare från bland annat Lunds och Amsterdams universitet nyligen publicerats i Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Korpar planerar på samma vis som människoapor

Foto: Matias Osvath Forskning från Lunds universitet visar att korpar kan fatta beslut för olika framtida situationer, samtidigt som de uppbådar självkontroll och urskiljer tidsavstånd.

En bakterie simmar aldrig ensam

Joakim Stenhammar. Foto: privat Många djurarter uppvisar flockbeteenden, men att även mikroorganismer gör det är inte lika känt. Forskare vid Lunds universitet har nu visat att alger och bakterier bildar flockar vid mycket låga koncentrationer av individer, vilket i förlängningen kan öka förståelsen för hur organismerna infekterar sina värddjur.

Första antagningen till höstens utbildningar klar

Nu har alla som sökt en utbildning till hösten fått det första antagningsbeskedet. 20 500 personer har antagits till utbildningar vid Lunds universitet.

De fyra livsstilsvalen som är mest effektiva för att minska din klimatpåverkan

Grafik En ny forskningsstudie har identifierat de fyra livsstilsval som är mest effektiva för att minska en persons koldoixidavtryck: äta en växtbaserad kost, undvika flygresor, leva utan bil och ha färre antal barn.

Fladdermössens flygande jakt studeras

För första gången studerar forskare hur fladdermöss manövrerar när de i flykten fångar sina byten.

Ekonomihögskolans MOOC populär även i Indien

Människor som går förbi the Golden temple Tidigare under våren kunde Ekonomihögskolan rapportera om att deltagarna på Ekonomihögskolans MOOC på temat digitala affärsmodeller kom från i stort sett hela världen. Speciellt glädjande var att kursen då nådde ut till områden i världen där kännedom om Ekonomihögskolan tidigare varit låg, t.ex. i Sydamerika och Afrika. Färska siffror visar nu att kursen haft speciellt bra genomslag i Indien. Cirka 14 % av deltagarna kommer från Indien, och toppar således listan över länder där kursen har flest deltagare. Och enligt samma siffror är det också fler deltagare från Indien än vad som är brukligt på en MOOC.

Ja till hopp och nej till hajp när stamceller diskuterades i Almedalen

På Lunds universitet finns en stark tro på forskning inom regenerativ medicin. Men de senaste årens rapportering kring forskningsfusk och oetisk stamcellsbehandling manar forskare inom fältet till eftertanke och att ständigt hålla diskussionen om välfungerande kontrollmekanismer och ansvarsfull kommunikation aktuell. Mot denna bakgrund bjöd Medicinska fakulteten vid Lunds universitet in till ett seminarium och panelsamtal om stamceller och regenerativ medicin.

Presskontakter

Jonas Andersson